שער הדולר היציג -חישוב דולר שקל היציג היום
שער הדולר
הדולר האמריקאי הוא ממטבעות המשמעותיים בכלכלה העולמית, רבים הם התלויים אחר שער הדולר, בין אם אנשים פרטיים, בנקים ומוסדיים. ואף תעשיות שלמות ברחבי העולם,ניתן לראות את שער הדולר באמצעות הטלויזיה,החדשות והנתונים הזמינים באינטרנט ובבנקים. שער הדולר משתנה כל רגע ולכן היה צורך לקבוע שער דולר יציג – אשר נקבע פעם ביום:
בנק ישראל קובע פעם ביום את ערכו של שער הדולר היציג אשר נקבע לפי ממוצע שער העיסקאות האחרונות אשר בוצעו באותו הרגע. אך למרות ששער הדולר היציג נקבע – נותר גם שער הדולר הרציף, כשמו כן הוא – ממשיך להשתנות מרגע לרגע. ומשפיע ישירות על מחירי הדלק, התעשייה, הייצוא, חומרי הגלם ועוד. חוץ משער הדולר קיימים מטבעות שונים למסחר ברחבי העולם כמו שקל דולר, יורו דולר , ועוד צמדים נוספים .
שער הדולר – שינויים כלכליים ומאורעות ברחבי העולם
שער הדולר משתנה בעקבות אירועים כלכליים רבים , קשרים יבשתיים, כלכליים ומסחרים בין מדינות וגופים שונים, גם גורמים סוציולוגיים עלולים להשפיע על השערים.סה"כ הגורמים יוצרים את טווי הביקוש וההיצע – אלו משפיעים על שער הדולר וכך נקבע שערו של הדולר ביום המסחר – אגב כל יום בצהרי היום נקבע השער היציג,שער זה זהו השער הרישמי באותו יום ומשמש להמרת שער הדולר לשער השקל ולשימושים נוספים.
כמובן שישנו קשר ישיר בין אירועים עולמיים ובין שער הדולר, אך הקשר אינו חד כיווני כי אם הדדי לחלוטין. אירועים כלכליים משפיעים ישירות על שער הדולר , בין אם השפעות פסיכולוגיות ובין אם השפעות במסחר. שינויים והשפעות אלו משפיעים לא רק בתחום הכלכלי אלא אף על קשרי בין מדינות,הסכמי שלום ונושאים משמעותיים אחרים.
נסיונות של מליוני סוחרים ברחבי העולם לנסות לשער את שער הדולר העתידי – אך זוהי כנראה משימה בלתי אפשרי עקב מספר הפרמטרים העצום המשפיעים על שער הדולר ושער השקל ביחס אליו כמו אל מטבעות אחרים. בעוד שגורמים רבים משפיעים על שער הדולר, גם שער הדולר משפיע על אירועים ותהליכים ברחבי העולם.
כמו שכסף משמש את האדם האנושי כדלק לפעולה, כך גם שער הדולר עשוי להשפיע על מדינות וסיכסוכים ביניהם. כמו כן תנודות קיצוניות בשער הדולר יכולות ליצור משברים חברתיים,חוסר אמון בכלכלה ולערער לחלוטין את היציבות בתוך מדינות ומחוצה להם .
צפי שער הדולר
בתי השקעות, אנליסטים ובנקים מפיצים את הצפי שלהם לגבי שער הדולר.למרות שכלכלנים משתמשים באותם פרמטרים לחיזוי שערי הדולר- נוכל לראות אף כי הצפי שלהם מנוגד,הנטייה הטבעית היא לא לצפות שער מדוייק אלא מגמות בשער הדולר שקל, בין אם מגמת עלייה בשקל דולר או מגמות ירידה. גופים פיננסים גדולים וחשובים בעולם מפרסים תחזיות לגבי מגמות שער הדולר שקל. בין הגופים: דויטשה הגרמני, יו.בי.אס השוויצרי וברקליס הבריטי.
בנק ישראל יורו שקל דולר. USD ILS
הנוהג הוא להשוואות את שער הדולר לשער היורו הסיבה היא משום חוזקם העוצמתי של המטבעות בנק ישראל זהו גוף המשפיע בכוונה של שער הדולר מול השקל לטובת הכלכלה הפנימית..