ניתוח טכני – נרות יפנים אז מזה בעצם נרות יפנים? נרות יפנים לראשונה הוצגו ביפן ע"י סוחרי אורז שצלחו בקריאות שוק האורז ע"י שימוש בנרות יפנים.
למרות שמדובר בשיטת תצוגה עתיקת ימים היא ללא ספק רלוונטית מאוד גם היום מתוך ההנחה שאנחנו בעלי אותו דפוס התנהגות כפי שהיינו לפי מאות שנים, במיוחד במצבי קיצון.
למי שלא נתקל מעולם בנרות יפנים, הם נראים כך:
כבר לפי התמונה ניתן להשים לב שמדובר בתצוגה גרפית מאוד דינמית המאפשרת מידע רב יותר בהשוואה לתצוגה קווית שמציגה שערי סגירה בלבד.
ניתן לראות ע"פ פירוט מבנה הנר שישנה בתמונה הראשונה, שמדובר בנר שמחיר הסגירה שלו נמוך ממחיר הפתיחה שלו, לכן הנר נצבע בצבע אדום.
מעבר לזה, מה הנר הנ"ל מייצג? אם נראה בניתוח טכני את מה שהתרחש באותה תקופת מסחר נקבל מסקנה ברורה, המוכרים הראו לנו שהם הכוח השולט באותה התקופה וזה למה? כי המחיר פתח במקום מסוים ומתי שהוא במהלך התקופה המחיר הגיע גבוה יותר מהפתיחה, אך מחיר הסגירה בסוף התקופה היה אפילו מתחת למחיר הפתיחה.
שימו לב, ניתן לנתח ככה כל נר יפני בכל תקופה, אך בהמשך המאמר יוסבר מתי נכון לנתח נרות ומתי מדובר במקרה רנדומלי לחלוטין.
אז מה המשמעות של נרות יפנים? כפי שצוין קודם מדובר בתצוגה גרפית של תנועת המחיר על פני תקופה מסוימת, מרבית האנשים החשופים לשוק ההון ובכלל, מכיר את הגרף בתוכנה לניתוח טכני הקווי שבעצם מייצג שער סגירה על פני התקופה הנבחרת(יומי, שבועי ,חודשי וכו…) כמו כן ישנם תצוגות גרף נוספות קאגי, פוינט אנד פיגור ועוד.. אנחנו נתמקד בתצוגת הנרות היפנים וכיצד ראוי לנתח את התצוגה המדוברת ביותר בעולם הניתוח הטכני.
ניתוח נרות יפנים – שבירת מיתוסים נפוצים:
- הדבר הראשון שמרבית המתחילים מסיקים מניתוח נרות יפנים הוא שלכל נר על הגרף בכל מקום בו נמצא המחיר יש משמעות, מדובר במסקנה לא נכונה – חד משמעית.
חשוב לזכור שנרות יפנים מייצגים את תנועת המחיר לאותה התקופה, כלומר הם בעצם מייצגים את המלחמה בין הקונים והמוכרים וגם בסופו של דבר את אותם המנצחים באותו הקרב.
לכן אם נשתמש באותו הדימוי בעולם הקרבות האמיתי, מרבית הקרבות המשמעותיים ביותר שראתה האנושות התרחשו באזורים אסטרטגים לכיבוש, כך גם במקרה שלנו ת,צורת/תבניות של נרות יפנים רלוונטיות אך ורק במקומות אסטרטגים בגרף למשל תמיכה/התנגדות/שיאים/שפלים/ועוד ולא סתם באמצע מהלך עולה/יורד.
שינוי מגמה: לא ניתן על בסיס נרות יפנים לחזות שינוי מגמה אלא ניתן לחזות תגובה בלבד (תיקון, המשכיות) של עד כמות נרות מוגבלת.
לדוגמא: ניתן לראות בגרף של מדד הבנקים בת"א תבנית נרות יפנים הנקראת island reversal(מסומן באדום – נדון עלייה בחלק השני של המאמר) השם מעט מטעה אבל לא מדובר בהיפוך מגמה אלא בתיקון במסגרת מגמת עלייה.
ניתוח טכני – נר יפני
כפי שניתן לראות מהמקרה הנ"ל, התיקון הסתיים מהר. ראוי לציין שבמסגרת התבניות לתיקונים בנרות יפנים לא צפוי להישבר שפל או להיפרץ שיא בהתאם למגמה.
גם ע"פ תצורת לא ניתן לחזות שינוי מגמה לדוגמא גרף שבועי של ת"א 75 השנה:
ניתן לראות ברור תצורת נר דוג'י(מסומן בשחור, יפורט במשך לגבי תצורת הנר) כיודע נר דוג'י מוציא מימוש בהתקיים תנאים מסוימים, אכן כן ראינו מימוש אך לא שינוי מגמה.
למעשה, ישנם שלושה תצורות בלבד שהן הבסיס להבנת גרף הנרות היפנים ובלעדיהן לא ניתן להשתמש בתצוגת גרף נרות יפנים בצורה נכונה.
נר יפני פטיש – מדובר בנר שמציג כוח ויכולת של קונים באזור מסוים בגרף. התצורה רלוונטית אך ורק באזורי שפל/תמיכה על הגרף ולא באמצע מהלך או בסופו, כמו כן רצוי שיתלווה אל הנר מחזור יחסית חריג אך זה פחות מהותי.
הצפי להתנהגות המחיר לאחר הופעתו של נר פטיש על תמיכה במגמה עולה, יהיה שהמגמה העולה תמשיך מאותו אזור כך שאזור הנמוך של אותו נר פטיש ישמש כתמיכה עתידית ואף כשפל עולה במגמה עולה בלבד.
דגשים לזיהוי:
רצוי שנר הפטיש יסגור בגבוה של אותה התקופה וישאיר צל יחסית של לפחות יותר מ-50% מגוף הנר.
נר פטיש של מוכרים נראה כמו נר פטיש של קונים רק שהוא הפוך ושער הסגירה שלו נמוך משער הפתיחה שלו.
כל האלמנטים שהוסברו קודם לכן רלוונטיים בדיוק אותו הדבר רק הפוך.
חריג לנר פטיש שמעיד כל כוח של קונים, נר פטיש אדום/ירוק (עדיף ירוק, אך לא הכרחי במקרה הנ"ל) שיתקבל על תמיכה מהותית ורק בגרף שבועי ומעלה יעיד על כוח של קונים ותיקון עולה אפשרי במגמה יורדת.
דוגמא מתוך ת"א 25 בשיא המשבר של 2008 – מגמה יורדת ללא ספק:
נר הפטיש מסומן בשחור, בגרף רחב יותר ניתן לראות שנר הפטיש הגיע באזור של תמיכה, לאחר נר הפטיש הגיע תיקון עולה משמעותי.
הדגש שבגללו קיים החריג הוא שלמרות שהיה מדובר בנר אדום, יצא תיקון עולה במגמה יורדת בלבד.
נר יפני – מרבוזו – מדובר בנר שמציג עוצמה גבוהה של קונים, אך ישנו סייג בעניין שיפורט בהמשך.
כמו כן גם התצורה הזאת רלוונטית אך ורק באזורי התנגדות/תמיכה/שפל.
זיהוי – גודל הנר היפני הוא יהיה בגודל חריג ביחס לנרות אחרים. הסגירה חשוב שתהיה בגבוה ועם צל קטן מלמטה(אפשרי גם ללא צל מלמטה).
סייג – נר מרבוזו של קונים לאחר מהלך עולה והגעה להתנגדות שלא נפרצה במחזור גבוהה פי כמה מהממוצע מעיד על חולשת הקונים לעשות את המהלך הסופי של פריצת ההתנגדות כמו כן רמות השיא והשפל של אותו נר משמשות בהמשך כרמות קריטיות(התנגדות/תמיכה) על הגרף.
בנוסף בדרך כלל מגיע מימוש לאחר חוסר היכולת של הקונים לפרוץ את ההתנגדות.
דגש נוסף ושכיח מאוד: לרוב מניות פורצות בנר יפני מרבוזו מרשים, אך לאחר מכאן יש להם נטייה לדשדש ואף לרדת מעט, לפעמים זה נובע ממה שהוסבר קודם לכן. לרוב מדובר בהתעייפות הקונים לאחר מהלך עליות, לכן פריצות שנעשות ע"י נר יפני מרבוזו הן אמינות אך ורק לאחר מהלך מדשדש צר מאוד סביב הרמה ששמשה כהתנגדות.
שיעור בונוס על נרות יפנים:
תצורה יחסית נדירה וטובה שמעידה על קונים – כאשר מגיע נר מרבוזו לאחר מימוש איטי ובנרות קטנים כאשר הנמוך של הנר מרבוזו נמצא באזור רמת מפתח מבחינת פיבוטים/פיבונצי' ממוצע נע אמין ורמות תמיכה נוספות ->
גודל הנר צריך להיות גדול מספיק על מנת לבלוע חלק מהנרות של המהלך היורד האיטי.
במקרה הנ"ל לא מתחייב שיהיה מדובר ברמת שפל במהלך המגמה, יכול להיות גם לאחר מהלך מתקן קטן, אך חשוב שאזור בו מתחיל המהלך יהיה רמת מפתח.
נר מרבוזו אדום, שונה מאוד ממרבוזו ירוק, בעקבות העובדה שהוא בעלי שני התנהגות שונות, אחת אינטואיטיבית והשנייה הפוכה מהגיון הבריא.
במידה והנר מגיע לאחר מהלך עליות באזור התנגדות זה סימן למימוש קרב(ההתנהגות האינטואיטיבית), אך במידה והנר מגיע באזור תמיכה (מתחת או מעל) בליווי מחזור גבוה ולאחר מהלך ירידות גדול, עלול להיווצר מצב שהמחיר יפתח ביום למחרת במקום גבוהה ממחיר הסגירה של נר המרבוזו האדום – וזה יהיה סימן חיובי ויעיד על תיקון שקרב.
דוגמא מדד הדקס ממש לאחרונה:
ניתן לראות נר מרבוזו(מסומן בשחור) שלאחריו הגיע פתיחה גבוהה יותר מהנמוך של אותו נר מרבוזו, מיד לאחר הופעת התבנית הגיע תיקון עולה במדד, אך לא שינוי מגמה
נר יפני דוגי'
מדובר בתצורה מאוד מאוד קריטית ומשמעותית בעולם הניתוח הטכני, כמו כן היא רלוונטית – אך ורק ברמות שפל או שיא ולא בכל מקום על הגרף. נר יפני דוג'י מעיד על שוויון בין הקונים והמוכרים ברמה מסוימת, רק במידה והנר של לאחר מכן פותח במחיר גבוה/נמוך יותר ואף מצליח לסגור מעל/מתחת הגבוה/נמוך של אותו נר דוג'י רק אז נקבע הכיוון לתיקון/המשכיות.
הסבר: בהנחה והנכס נמצא במגמת עלייה ונוצר נר דוג'י על התנגדות עבר או על רמת פיבוט או על אקסטנשין של פיבונצ'י, כלומר על רמה שעשויה להיות התנגדות – אז ורק אז תצורת הנר מעידה על סבירות שיבוא מהלך מתקן כלפי מטה. במידה והתנאים שהוסברו קודם לכן מתקיימים גם הם.
לא ניתן לדעת את גודל/עוצמת התיקונים על בסיס תצורת הנר הנ"ל. כל מה שנאמר לגבי התנגדות רלוונטי גם לגבי תמיכה, רק שבמגמה עולה רמת תמיכה נוספת יכול להיות גם ממוצעים
זיהוי – הנר הכי פשוט לזיהוי ככל שהמחזור גבוה יותר והסגירה קרובה יותר לפתיחה ככה אמינות הנר גבוהה יותר, כמו כן תיקון בעקבות הנר יתקיים רק בקיום התנאים שציינו קודם לכן.
ההמשך במאמר הבא על נרות יפניים, מקווה שנהניתם.
לסדנת משקיעים – הדרך היחידה לשפר את המיומנויות שלך בהשקעות
ולהגיע לרווחים עוברת דרך "נוסחת הביטחון בהשקעות"
עדי קידר – מנכ"ל FXG
אייל אמזלג – אנליסט הבית
לימוד ניתוח טכני – לימודי ניתוח טכני ב – FXG