טעויות נפוצות של משקיעים (חלק א')
ישנן דרכים רבות להפסיד כסף בשוק ההון, להלן כמה מהנפוצות שבהן:
1. מימוש רווחים מוקדם מדיי – יש פתגם שאומר ש"אי אפשר להפסיד ממימוש עסקה ברווח", וזה נכון, אבל בראייה רחבה יותר נגרם למשקיע נזק גדול מאוד עקב מימוש רווחים מוקדם מדיי בעסקאות מוצלחות. הרווחים בעסקאות המוצלחות אמורים לקזז את ההפסדים בעסקאות הכושלות, ואם הרווחים האלה יילקחו בסכומים נמוכים מדיי לא יהיה בהם די כדי לקזז את ההפסדים.
2. אי עמידה בשער קטיעת ההפסד שנקבע מראש – "כל הפסד גדול התחיל כהפסד קטן שלא נחתך בזמן"… אחד מהדברים המתסכלים ביותר הוא סגירת עסקה בהפסד רק כדי לראות שלאחר מכן נייר הערך חזר לנועה במסלול שצפית והיה מייצר את הרווח המצופה. למרות זאת זו תהיה טעות לא לקטוע את ההפסד במיקום שנקבע לכך מראש בשיקול דעת. גם אם ב- 95% מהמקרים נייר הערך יחזור לנוע בכיוון הנכון ובמקום הפסד יניב רווח, 5% האחרים יגרמו להפסדים כבדים שעלולים להביא למחיקת החשבון.
3. מיצוע הפסדים – משקיעים רבים נוהגים למצע הפסדים, כלומר, אם הם רכשו מנייה ומחירה ירד, הם ירכשו כמות נוספת במחיר הנמוך יותר וכך יקטינו את עלות הקנייה הממוצעת שלהם. זוהי טעות מכיוון שהם מגדילים את כמות המניות שלהם בעסקה שהלכה נגד הכיוון שהם צפו!
4. כניסה לעסקאות בכמויות גדולות מדיי – מגדילה את הסיכון וגורמת ללחץ פסיכולוגי שפוגע ביכולת המשקיע להפעיל שיקול דעת נכון.
5. כניסה לעסקה מוקדם מדיי – משקיעים רבים כה בטוחים בכיוון התנועה העתידי של נייר הערך שהם מקדימים כניסה כדי לשפר את המחיר בו נכנסו לעסקה. זוהי טעות מכיוון שמחיר הכניסה שנקבע בתכנון מייצג בדרך כלל התנגדות שעל הנייר לפרוץ כדי שיתחיל לנוע, והתנגדות זו, כמובן, עשויה לבלום את התנועה (דבר שמלכתחילה אמור למנוע את הכניסה לעסקה).
6. התבססות על דעותיהם של חברים, אנליסטים, ויועצים למיניהם – הרוב המכריע של אנשים מהם תשמע או תקרא המלצות על מניות או עסקאות אחרות נופלים לאחת משתי הקטגוריות: (1) חסרי מושג, (2) אינטרסנטים. בשני המקרים, סיכון כספך על סמך המלצותיהם יהיה טעות. הדרך היחידה להצליח בהשקעות היא לפתח את היכולת לקבל החלטות באופן עצמאי.
כדי לא לעשות טעויות במסחר הירשם כבר עכשיו לתוכנה שתעזור לך לקבל החלטות חכמות בשוק ההון – ההרשמה בחינם לגמרי, לחץ כאן
כל אחת מהטעויות הנפוצות של משקיעים המוזכרות במאמר זה עלתה למשקיעים בהון רב, לחלקם טעות אחת עלתה באיבוד כל הונם. טעויות נפוצות נוספות מוצגות בחלק ב' של המאמר.