אפקט העדר
אחת מהתופעות המוכרות ביותר בשוק ההון היא "אפקט העדר". אפקט העדר הוא מצב שבו ההמונים מבצעים פעולה כלשהי רק מכיוון שאנשים אחרים עושים זאת, מבלי להפעיל שיקול דעת אישי. מכיוון שלפי ההערכות כ- 90% מהאנשים הפועלים בשוק ההון מפסידים (מי פחות ומי יותר), הרי שברור שפעילות עם ה"עדר" תציב אותך בקבוצה הגדולה והמכובדת הזו. הדרך היחידה להרוויח באופן עקבי ולאורך זמן היא לרכוש את הידע, המיומנויות והחוסן המנטאלי לקבל החלטות באופן עצמאי ולנהל את השקעותיך בעצמך.
"אפקט העדר" בא לידי ביטוי במספר אופנים:
- "אפקט העדר" בריצת ההמונים לבורסה – כולנו מכירים את התקופות בהן "כל עם ישראל" משקיע בבורסה. אלה הן, דרך אגב, התקופות בהן המשקיעים המקצועיים מנצלים את הביקושים הגדולים של "העדר" כדי לממש את השקעותיהם ברווח. המקצוענים ומביני העניין מוכרים כשהעדר קונה!
- "אפקט העדר" ביציאה מהבורסה – לאחר שמתרחשת מפולת בשוק ההון "העדר" מוכר את השקעותיו בהפסד ניכר, ומי לדעתכם רוכש את אותם ניירות הערך? המקצוענים ומביני העניין שיודעים שכעת – לאחר שהעדר בשעטתו גרם לירידת המחירים – הגיע הזמן לחזור ולהשקיע.
- "אפקט העדר" ברכישת מניה מסוימת –מדי פעם מתעורר לפתע ביקוש ער למניות של חברה מסוימת או חברות בסקטור מסוים – חברות לחיפושי גז או נפט, חברות ביוטכנולוגיה ועוד. הסיבה היחידה שבגללה רוב המשקיעים רוכשים את המניות האלה היא אפקט העדר. מיעוט של המשקיעים, בדרך כלל אלה שביצעו את השקעתם מבעוד מועד במחיר נמוך בהרבה מהמחיר הנוכחי, ביצעו ניתוח וחשיבה מקצועיים של החברה ושל ההשקעה, הרוב נופלים קורבן לאפקט העדר.
- "אפקט העדר" בניהול השקעה – משקיע נכנס להשקעה מסוימת והיא כרגע רווחית (על הנייר). לפי ציפיותיו של המשקיע, המחיר אמור להמשיך ולעלות, אך לפתע הוא שומע על חבר שמימש, ועוד אחד ולפתע מתגנב ללבו החשש שאולי הוא אופטימי מדיי, ולבטח הוא לא רוצה "לצאת פראייר" אם בסופו של דבר נייר הערך לא יגשים את ציפיותיו ואלי אפילו ישוב וירד. וכמו במקרה של כניסה להשקעה כתוצאה מתחושת לחץ חברתי או חשש של "מה יגידו" אפקט העדר עשוי לפעול גם בכיוון של יציאה מהשקעה רווחית בטרם עת.
מדוע בכלל נוצר אפקט העדר?
אפקט העדר נוצר מכיוון שרוב המשקיעים אינם יודעים כיצד לקבל החלטות השקעה (זו אינה המומחיות שלהם), ובו-בזמן הם מושפעים מהאנשים הקרובים להם, מעין לחץ חברתי. מר ישראלי שומע על חבר שהרוויח כסף בשוק ההון, אך מכיוון שהוא עצמו אינו מבין בתחום הוא ממשיך בשגרת חייו. ואז הוא שומע על אדם נוסף, ועוד אחד, ועוד אחד, וחלק מאותם אנשים שהרוויחו גם הם חסרי הבנה בשוק ההון, ובסופו של דבר, כאשר בסביבתו של מר ישראלי יהיו מספיק אנשים שיספרו על רווחים שהפיקו מהשקעות בשוק ההון או במניה מסוימת, גם מר ישראלי יעשה זאת. הוא חושש "לצאת פראייר"…
מה התוצאה של אפקט העדר?
התוצאה המעשית של אפקט העדר היא התפתחות בועה במחיר של נייר ערך מסוים או בבורסה כולה. הביקוש הגדול – שאינו מבוסס על ניתוח כלכלי ורציונאל עסקי, אלא הוא תוצאה של פסיכולוגיית המונים – גורם לעליית מחירים לא מוצדקת שבסופו של דבר תגיע לקיצה.
כיצד מתמודדים עם אפקט העדר?
הלחץ החברתי והפסיכולוגי הגורמים לאנשים להצטרף ל"עדר" אינו קל, ורבים וטובים מתקשים לעמוד בו. חשוב לזכור שהמקצוענים ומביני העניין כמעט תמיד פועלים הפוך מה"עדר", לכן הם מרוויחים.
הדרך לא ליפול למלכודת של אפקט העדר היא לפתח את היכולת האישית שלך לנהל את השקעותיך. לגיטימי לקבל רעיונות השקעה ממקורות חיצוניים, אך אתה חייב להיות האחראי הבלעדי על ניתוח כדאיות ההשקעה, קבלת ההחלטה לגבי התנאים לכניסה להשקעה, וקביעה מראש לגבי יעדי הרווח וקטיעת ההפסד.
אם אתה נתקל בסוג השקעה שאינך מסוגל לנתח בעצמך ולקבוע את מחיר הכניסה הראוי, יעד הרווח ומחיר קטיעת ההפסד – ותר על העסקה. אם וורן באפט המשקיע האגדי יכול לוותר על השקעות בחברות שהוא לא מבין את פעילותן, גם אתה יכול!